Hur du tar dig ur dessa pinsamma sociala situationer


Det händer alla då och då. Och vissa av oss händer det hela tiden. Man kan nästan bli lite trött på sig själv när man gång på gång bara är pinsam…

Här är ett inlägg om några pinsamma sociala situationer och hur du kan ta dig ut ur dem!

Du har glömt att du träffat någon förut

Det är väldigt pinsamt tycker jag när man går fram och hälsar på någon och säger vad man heter och allt, och antingen kommer man på det själv eller så säger personen att man har träffats förut. Ooops…. Det händer alla men det är inte så kul när det väl händer… i alla fall hur gör man för att ta sig ut ur denna situation?

För att det inte ska hända igen, när du väl hälsar på folk som du inte vet om du träffat säg ”kul och se dig” och inte ”kul att träffa dig”. Om du råkar göra misstaget och hälsa och fråga vad hen heter, så finns det tyvärr inget annat du kan göra än att försöka att inte göra situationen värre. Gör det inte pinsammare än vad det är, säg ”jag måste faktiskt erkänna att jag hade glömt det, jag ber om ursäkt. Men nu när jag pratar med dig så kommer jag ihåg!” eller liknande.

Du låtsas skratta åt ett skämt och någon frågar om du fattar

Omg det händer mig hela tiden. Först skäms man över att man inte fatta det. Sedan känner man att man måste skratta för annars verkar man helt dum i huvudet. Och så får man en följdfråga på skämtet och så blir man helt röd i ansiktet. Hahah!

Det du ska göra när det händer är samma som ovanstående. Eftersom det var ett skämt från början så kan du fortsätta skämta med personen. ”SORRY jag skrattade bara för att verka vänlig och engagerad”. Då skrattar ni båda två!

Du hör inte vad personen säger gång på gång och du måste säga VA!? typ en 5e gång.

Samtidigt som man blir lite irriterad på att personen inte talar tydligare, så har man helt enkelt dagar där man är ofokuserad och inget går in genom öronen. Det kan vara extra svårt när personen man pratar med kanske är någon man försöker imponera på. Det känns aldrig bra att vara den som säger VA för att ingen gillar att repetera det man säger. Så hur vänder man det till något positivt?

VÅGA säg ”ursäkta men du måste prata tydligare, jag hör inte vad du säger”, eller om det är något ord du inte förstår. Säg inte ”VA” om och om igen. Om det är så att du har en dag då du inte förstår någonting då kand u säga ”Förlåt mig men jag är verkligen trög i huvudet idag, kan du säga det lite långsammare igen” och då uppmärksamma dig verkligen på det hen säger.

En person vet ditt namn men du vet inte deras

Det händer mig ganska ofta att jag vet att jag träffat personen förut men namnet har bara försvunnit! Och så säger personen ”Hej [ditt namn]!!” och så säger man ”NÄMEN HEJ……” och så kommer man ej på det. Ibland så fungerar det ju utan att man säger namnet men i vissa situationer när man glömt namnet då blir det pinsamt!

Om du har namnet på tungan försök att dra ut på tiden lite och fråga frågor som ”När var det vi sågs sist nu?” och under tiden du tänker kan du senare nämna personens namn.

Du gjorde något i stil med att fråga en kvinna om hon är gravid och det var hon inte.

Eller så kanske du ringer dina föräldrar på deras födelsedag och glömde det och pratar om något helt annat. Eller fråga en vän som sagt att hon fått sparken hur det gått på jobbet. Ouuuuuh… Alla dessa är svåra.

Gör det lite humoristiskt. Säg förlåt, säg att du såklart kommer ihåg det men att alla hjärnceller inte sitter på plats idag. Återgälda det på något vis.

Du låtsas som att du kan något och det blir bara värre och värre.

Erkänn att du någon gång försöker starta en konversation med någon som du försöker imponera på och är inte dig själv alls. Så du börjar prata om politik för att personen gillar politik, genast så inser du ditt misstag att du aldrig skulle göra det men det är för sent att ångra! ELLER?

Det finns flera sätt att göra det på, och så beror det på situationen. Men det du måste göra är att ta dig ur lögnen så fort som möjligt. Få pluspoäng för att vara en genuin och omtänksam människa genom att exempelvis säga: ”Jag visste om att du var intresserad av politik, men visste inte att du var så kunnig! Jag är inte det för att vara ärlig. Men berätta gärna, har du alltid varit intresserad av det?”.

Värre är det när man redan sagt en lögn som inte går att ta tillbaka. Typ som att du ÄLSKAR ett särskilt band och det är ditt favoritband, när du inte alls gör det och kan inget om det. Så här är det, inse ditt misstag och gör inte om det. Men om det händer försök säga något smart som ”jag är tyvärr inte så bra på såna detaljer, och har glömt” eller ”jag har faktiskt hjärnsläpp, vet du?” och smeta ut lögnen lite grann så går det nog bra!